Frank's fountain of pain, by JW (hetta 3 av 10)

Chili intense noir, by Ken1 (hetta 4 av 10)

PeA's yesterdays chicken chili, by PeA (hetta 5 av 10)

Hooks herbal horror, by Hook (hetta 6 av 10)

Bods bastard brew, by BaLuba (hetta 7 av 10)

 

 
 

Frank's fountain of pain (hetta 3 av 10)

500 g kycklingfilé
1 msk smör eller margarin
1 stor hackad lök
2-3 hackade vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 hackad röd chilifrukt
1 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater, 400 g
1 msk tomatpuré
4 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
2 krm malen kummin
salt
peppar

Tillagning

Chilisåsen: Hacka lök, vitlök och paprika. Klyv chilifrukten och ta bort kärnor och väggar. Finhacka chiliköttet. Bryn det hackade utan att det tar färg i matfett i en gryta. Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten, fond och kryddor. Koka såsen under lock ca 20 min.

Köttet: Skär kycklingköttet i små kuber. Bryn det i matfett i omgångar. Salta och peppra köttet. Lägg i kycklingköttet i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

 

Chili intense noir (hetta 4 av 10)

Ingredienser (6 port)

# 700 g köttfärs av nöt
# 3 msk olivolja
# 2 lökar
# 2 vitlöksklyftor
# 2 gröna chili
# 1 - 2 msk paprika
# 1 tsk mald spiskummin
# 2 lagerblad
# 3 msk tomatpuré
# 1 liten bit mörk choklad cirka 50 g.
# 1/2 l köttbuljong
# 1 burk röda bönor (400 g)
# Tortillachips
# 300 g riven cheddarost

1. Hetta upp oljan i en gryta och bryn köttet i några minuter.
2. Tillsätt lök, vitlök och de urkärnade och hackade pepparfrukterna och låt koka i 4 - 5 minuter.
3. Tillsätt paprika och kummin, stek ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, chokladkakan och köttbuljong. Lägg på lock och låt koka på svag värme i 45 minuter.
5. Servera chili con carnen med tortillachips och riven ost.


PeA's yesterdays chicken chili (hetta 5 av 10)

800-1000g kyckingfile tärnad eller salladskyckling (dock dyr...)
1 matsked olivolja
2 rödlök, finhackade
1 vitlök ala kina variant, hackad
1 tesked salt
1 tesked grovmald svartpeppar
0.5dl mald grönpeppar
0.5dl mald rödpeppar (saknades vid cook-off'en)
1/2 burk chili pulver
2 matskedar vitlökspulver
2 matskedar sambal olek
2 burkar kidney beans
2 burkar majs
2 burkar kross tomater
1 dl chili-sås
2 matskedar tomatpure
1 33cl Öl
3 matskedar mald kummin
1 matsked worcestershire sås (saknades vid cook-off'en)

Laga
-----
Stek i olivolja kyckling, rödlök, vitlök, salt och peppar i en stor gryta.
Lägg i mald röd och grönpeppar, chili pulver, vitlökspuler och sambal olek.
Koka i 10 minuter under omrörning.
Lägg i resten av sakerna och koka upp, koka långsamt i 30 minuter och stäng av.
Låt kallna och ställ i kylen dagen innan!
Värmes vid servering.

Serveras med riven ost och hackad lök.


Hooks herbal horror (hetta 6 av 10)

1,5 kg fransyska, skuren i halvcentimeter breda strimlor
1 pkt bacon, skuren i lagom små bitar
2 färska vitlökar (~20 klyftor), pressade
2 paprikor, röda, skuren i centimeterstora bitar
2 st gula lökar, medelstora, grovt delad
1 burk (400g) krossad tomat
2 msk tomatpure, extra kryddad
2 burkar svarta bönor
1 burk kidney-bönor
2 33cl flaskor Guiness
1/2 till 1 färsk habaneropeppar, skuren i små bitar
4 tsk chipotlepasta
1/3 burk chilipulver
2 msk köttfond (oxe eller kalv)
2 tsk kycklingfond
2 tsk oregano
2 tsk svartpeppar, malen
1/2 tsk salt
1 tsk hel kummin (mal i mortel)
1 msk hel rödpeppar (mal i mortel)
2 msk pressad lime

Släng strimlad fransyska i en gryta, koka bort vätska och bryn några minuter (häll på några droppar matolja så det inte fastnar).

I en stekpanna, bryn bacon, efter några minuter lägg till lök och ca 10 klyftor vitlök samt bryn detta tills löken blivit lagom mjuk. Häll blandningen i grytan.

Tillsätt paprika, krossad tomat samt öhl. Rör om, tillsätt alla övriga ingredienser utom bönorna och låt koka i någon timme under lock, rör om då och då. Variera mängden habaneropeppar beroende på hur stark grytan skall bli. (Och tvätta händerna noga efteråt, aj aj aj... :)

Häll av spadet från bönorna och häll i dem. Koka på medel till hög värme i 20-30 minuter, sänk temperaturen och låt småkoka tills det är dags att servera. Gärna flera timmar. Tillsätt vatten när så behövs (mer öhl fungerar säkert också).

Provsmaka, tillsätt mer chilipulver, salt och peppar efter smak.

 

Bods bastard brew (hetta 7 av 10)

En burk (400 gram) svartögda bönor
En lime
Citronlikör
En vitlök
Tre röda lökar
Ett kilo fransyska
En msk vetemjöl
En halv kryddburk chilipeppar
50cl porter
Köttfond, ox (helst) eller kalv
1/2 tsk rökvätska
Åtta styck vanlig röd spansk peppar
Två scotch bonnet (en habanero-liknande peppar)
1 msk av vardera kummin, koriander och oregano
Muskovadosocker (rörsocker)
Olivolja

Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten i ett durkslag (minskar
flatulensrisken!). Lägg sedan bönorna i en påse med saften från en
pressad lime och en stor skvätt citronlikör. Får ligga och gotta sig i
fyra timmar medans chilin tillagas.

Krossa vitlöken (normalstorlek, så en 10-12 klyftor). Finhacka rödlöken.
Fräs i olivolja så lökröran får lätt bränd färg. Skär köttet i
centimeterstora tärningar och mata ner i lökröran i lugnt tempo så
köttet hinner få färg (släpper ganska mycket vätska, och du vill inte
koka köttet).

När merparten av vätskan är borta och köttet fått fin färg, strö över
mjölet och chilipepparn. Fräs en stund.

Häll på öhlen, köttfonden, rökvätskan och lägg i den finhackade pepparn.
Koka upp.

Ner med kummin, koriander och oregano. Blanda och koka i tre-fyra
timmar. Rör om då och då så det inte bränns och tillsätt småmängder
vatten om det blir för torrt.

När det är ungefär 30 minuter kvar innan servering, häll på bönorna.

 

 
 

"A hot chili will kill you. A really hot chili will bring you back again." , BaLuba